Hoe moet ik hieruit ooit kiezen?

We hebben bijna teveel opties om uit te kiezen, hoe maak je dan toch nog een goede keuze?

We worden op dit moment overspoeld door keuzes. Nooit hadden we zoveel mogelijkheden als nu. Het meeste is zelfs bereikbaar met enkel een paar muisklikken. Denk maar bijvoorbeeld aan alle online webshops voor kleding, of alle films op Netflix. Wat een keuze ... overal!

Overvloed

Vroeger, (in die bijna nu prehistorische tijd van voor het internet) was het leven simpeler. Er waren gewoon niet zoveel opties. Er was de TV met de paar kanalen die je had, en dat was het dan. Je keek naar wat er op tv was. Een beetje later met video en DVD werd die keuze groter, maar nog steeds overzichtelijk. Maar op dit moment zijn de keuzes niet meer te overzien, er is zo ontzettend veel waar je elke avond naar kunt kijken dat je zelfs het einde van het lijstje met opties niet meer kan zien!

Nadelen

Al die opties zijn natuurlijk wel fijn, door Spotify en Youtube kan je bijvoorbeeld nu eigenlijk altijd wel naar precies dat liedje luisteren waar je zin in hebt. Toch zijn er ook nadelen. Bij dit voorbeeld is namelijk dat ene liedje horen op de radio nog wel leuk, maar toch echt niet meer de beleving die je had wanneer het vroeger eindelijk op de radio kwam. Dit is natuurlijk ook niet zo erg. Het kijken van een film of luisteren van een liedje is leuk, maar bepaald niet ons leven. We hebben altijd de volgende dag nog om weer een andere film te kijken of liedje te luisteren. Maar dat geld niet voor alle keuzes, en daarbij speelt er wel iets groters, denk bijvoorbeeld aan studie of carrière keuzes, maar ook vakanties of levenspartners.

Wat je mist


Er is namelijk zoiets als opportuniteitskost. Het is het eerste wat je leert bij Economie, het is de kost van het kiezen. Want aangezien je in de tijd dat je bijvoorbeeld film A kijkt, kan je niet film B kijken. Het missen van film B is dan je opportuniteitskost. Hoe meer opties je hebt; hoe hoger die kost. Je kan al die dingen immers niet tegelijk doen. Belangrijk detail is wel je subjectiviteit. In economie word het heel rationeel en technisch uitgedrukt in geld, maar dat is natuurlijk niet zo. Als je niks geeft om film B is die opportuniteitskost gewoon 0. Dus als je 1 ding echt wilt en de rest niet, zit je nog steeds goed met al je opties.

Je verwachtingen

Maar wat als je nu wel half geïnteresseerd in andere opties, net zoals wanneer je in een goed restaurant maar niet kan kiezen wat te bestellen om dat het er allemaal lekker uitziet, dan gaat er iets anders spelen. Je bestelt bijvoorbeeld de pasta. Prima, maar je besteld die op basis van jouw verwachtingen over dat gerecht. Wanneer je het gerecht krijgt wordt je geconfronteerd met de realiteit. Die kan meevallen of tegenvallen, maar wordt nog steeds vergeleken met je idee van die andere gerechten en dan krijg je misschien spijt van je keuze.

Maar stel dat je vriendin nu je 2de keuze bestelt die zij helemaal geweldig vind? Je proeft ervan, (als ze dat zo lief toelaat) en merkt dat het niet zo smaakt als je dacht, dan ben je weer blij met je keuze. Het gerecht voor je is niet veranderd, maar je idee van de andere opties wel. Dat is het effect van opportuniteitskost.

Alles proberen?

Als je nu naar de echte keuzes in ons leven gaat kijken, kan dat een erg grote rol spelen onder het mom van “the road not taken”. Denk aan de liefde die je niet achterna bent gegaan, of de studie die je niet hebt gedaan. Dat kan voor nogal wat ongelukkigheid zorgen. Vooral nu er zoveel opties zijn!

Een van de reacties hierop is het proberen van zoveel mogelijk opties zodat je kan selecteren wat je het fijnst vind. Prima idee, maar het constant wisselen van job of relatie is ook niet zo’n top idee, ookal wordt dat op dit moment wel soms zo afgeschildert bij bijvoorbeeld relaties.

Door datingsapps lijkt de keuze ontzettend groot. Maar doordat er zo gemakkelijk iemand anders klaar staat voor een date, krijg je de neiging om te snel uit te stappen en zo net niet over dat drempeltje heen te komen waar iets heel moois na komt. Er zijn namelijk ook opties die enkel zichtbaar worden door iets te blijven doen, door er in te investeren. Die opties blijven vaak verborgen bij te veel wisselen, en het zijn vaak net die opties die ons het meeste geluk kunnen bieden.

Wat is de juiste?

Een ander optie is heel erg rationeel. Je probeert dan de “juiste” keuze te maken. Klinkt leuk en aardig, maar vaak word er vervolgens geluisterd naar andermans opinies. Die collectieve opinies noemen we dan “common sense” of in het Nederlands: je gezond verstand gebruiken. Dat werkte ook heel goed vroeger. Er waren toen gewoon een stuk minder keuzes en met maar 4 verschillende broeken in de winkel werd waarschijnlijk al snel duidelijk welke voor jou de beste was. En dat was dan de ‘juiste’ keuze. Die was waarschijnlijk ook objectief te bepalen. Maar nu … na broek 142 gepast te hebben, ben je niet meer zo zeker of er ook maar 1 de juiste is.

Dat is de ironie van veel keuzes hebben. Het lijkt je de kans te geven om precies dat te krijgen wat je wilt, echter lijkt het dat hoe meer keuzes je hebt, hoe minder gemakkelijk we vinden wat we zoeken.

Eenvoud in Intuitie

Wat is dan de oplossing? Mijn idee is op je gevoel en je intuitie vertrouwen. Daarbij worden helemaal geen keuzes gemaakt, je wilt wat je wilt en gaat ervoor. Daarvoor is het wel belangrijk dat je jezelf goed kent, en je gevoel ook goed kunt begrijpen. Daar kan ik je bij helpen! Wanneer het duidelijk is wat je drijft in je leven moet je niet meer kijken naar wat de juiste keuze is. Maar wat de juist voelt voor jou! En dat is veel gemakkelijker kiezen!

Conclusie:

We hebben ontzettend veel keuzes. Dat lijkt eerst goed, totdat je snapt dat je door te kiezen ook een kost ervaart van alles waar je niet voor kiest. Hoe meer keuzes hoe hoger die kost kan voelen. Alles uitproberen is vaak onmogelijk, en vaak is er ook geen objectief beste keuze meer. Net daarom is het zo belangerijk om naar je gevoel en intuitie te luisteren, die wil simpelweg wat die wel.

Laurens van den Broek - Rond

Over mij

Ik ben Laurens van den Broek, en van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geraakt in spirituele en persoonlijke ontwikkeling.

Nu begeleid ik mensen om de weg naar zichzelf te vinden. Daarbij combineer ik het spirituele en het praktische, en laat me steeds weer verbazen over hoe dat zo goed samen gaat.