Focus jij je genoeg op
de dingen die je goed kan?

"Doe waar je goed in bent." Dat klinkt vanzelfsprekend, maar waarom lukt het ons zo vaak dan niet?

Doe waar je goed in bent. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar waarom lukt het ons zo vaak dan niet? We zijn allemaal beter in het ene en wat minder in het andere. Toch zijn onze dagen vaak genoeg gevuld met net die dingen die we niet zo goed kunnen of niet graag doen. Dat vind ik ontzettend jammer.

Ieder zijn ding

Het mooiste zou zijn als we allemaal het meeste tijd konden besteden aan het ontwikkelen en gebruiken van onze unieke gaven (de dingen waar we goed in zijn). Eigenlijk heeft iedereen daar baat bij, want dan maken we collectief het meeste vooruitgang en produceren we het beste werk. En we zijn  dan waarschijnlijk allemaal ook nog eens stuk gelukkiger!

Als Hans nu graag uitpakt en op voorraad legt, laat hem dat dan alsjeblieft doen en zet hem niet op bijvoorbeeld inpakdienst. Het lijkt een simpel voorbeeld maar zelfs op zo’n elementaire dingen gaat het soms mis, omdat we toch allemaal een beetje moeten doen bijvoorbeeld. Wanneer we allemaal doen wat we het beste kunnen en graag doen, loopt alles het vlotst. Je moet mij bijvoorbeeld niet vragen om een rondje te gaan joggen maar vraag me om even een gedichtje te bedenken en het is zo gepiept.

Oorzaak in school

Spijtig genoeg wordt deze mentaliteit ons niet echt bijgebracht. Ik denk dat we het allemaal wel hebben meegemaakt. Je bent op school en je krijgt je rapport. Er zijn 3 top cijfers, 3 gemiddelde en 2 onvoldoendes. Waar zal de school je vragen om op te focussen? Precies…, de onvoldoendes.

Natuurlijk is dit in sommige gevallen ook nodig voor een bepaalde basiskennis te genereren en het volgende jaar mee te kunnen, maar uiteindelijk helpt dit de ontwikkeling van het kind niet altijd optimaal vooruit. Ik had het bijvoorbeeld bij het leren van Frans. Ik kon daar wel uren op studeren, (en dat deed ik ook uit noodzaak,) maar nog haalde ik het maar net. Terwijl een vak als natuurkunde me vanzelf afging en ik zonder veel te moeten studeren een hoog punt haalde. Ik ben nu ook weer al het Frans dat ik ooit geleerd heb kwijt. Maar van natuurkunde weet ik nog best veel. Kan je je inbeelden wat voor groei ik had kunnen maken als ik die uren van Frans in natuurkunde had gestoken? Daar had ik waarschijnlijk veel meer van opgestoken! Maar dat ging niet, want dan haalde ik het jaar niet en had ik moeten blijven zitten.

En zo sluipt de gedachte van “dat hoort er nu eenmaal bij, dat moet je gewoon maar doen” erin. Maar de focus wordt in mijn opinie vanaf dat moment al fout aangeleerd. We zouden kinderen net moeten aanmoedigen om tijd te steken in dingen waar ze echt goed in zijn. Veel van de dingen die ze leren in het middelbaar worden namelijk niet meer gebruikt in je later leven. (Ja ik kijk ook naar jou algebra!).

Meer tijd en energie

Het erge is dat die dingen die er nu maar eenmaal bij horen je vaak, naast heel veel tijd, ook nog eens veel energie kosten. Het zijn zelden de dingen waar je gelukkig van wordt en die je energie geven. Je kan daar namelijk je talenten vaak niet voor gebruiken en juist die talenten gebruiken geeft je energie.

Maar omdat sommige dingen gewoon gedaan moeten worden, komt daar langzaam de focus op te liggen. Dat gaat toch niet lekker! Als de focus te veel op taken komt te liggen die je niet goed afgaan, is dat ook het moment dat mensen vaak beginnen te klagen dat ze hun baan niet leuk vinden en willen heroriënteren. Of ze raken verveeld en er komt sleur op het werk waardoor gewoon alles trager gaat. Het is in ieder geval niet bevorderlijk.

Richt je dag in

Ga dus een keertje na waar je energie van krijgt en vreugde en plezier uit haalt. Zet dat dan centraal in je dag. De rest komt later wel! Bewaak ook goed je focus want net kleine taakjes hebben de neiging om de overhand te krijgen in je dag. Je kan ook eens een keertje rondvragen of dat iemand anders het misschien wel een leuke taak vindt. Poetsen is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van, of de afwas. Sommigen vinden dat eigenlijk best leuk werk, anderen zien er ontzettend tegen op. Waarom niet wisselen dan? Mij zie je niet vaak met een stofzuiger staan bijvoorbeeld, maar een beetje strijken of iets repareren vind ik dan weer wel leuk!

Vaak is onze ervaring van wat vervelend is helemaal anders dan die van iemand anders. Niet iedereen vind het zelfde leuk, maar ook niet iedereen vindt hetzelfde vervelend. Een kort gesprekje kan al veel oplossen. Zo kunnen we allemaal meer gaan doen waar we goed in zijn, en worden we daar niet allemaal dan ook een beetje blijer van?

Conclusie:

Het helpt enorm als je je kan bezig houden met dingen die je goed kan en leuk vindt. Wat dat is verschilt per persoon, dus je kan het beste de taken verdelen naar wie het het leukste vindt. Het is niet meer nodig om netzoals op school toch nog een voldoende te halen op dingen die je niet goed kan. Doen waar je goed in bent heeft veel meer voordelen.

Laurens van den Broek - Rond

Over mij

Ik ben Laurens van den Broek, en van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geraakt in spirituele en persoonlijke ontwikkeling.

Nu begeleid ik mensen om de weg naar zichzelf te vinden. Daarbij combineer ik het spirituele en het praktische, en laat me steeds weer verbazen over hoe dat zo goed samen gaat.