Doe je iets omdat je het moet,
of omdat je het wil?

Het lijkt vanzelfsprekend, denken wat je allemaal nog moet doen vandaag. Maar wat gebeurt er als we de manier van denken omdraaien naar wat je nog wil doen vandaag?

Hoe begin jij je dag? Denkend aan wat je moet doen, of aan wat je wil gaan doen?  

Ik weet dat ik zelf maar al te vaak schuldig ben aan het eerste. Niet echt een opbeurende gedachte als ik eerlijk ben, maar ook zeker niet vreemd dat we zo denken. Kijk maar naar de complete overdaad aan apps voor to-do lijstjes bijvoorbeeld. Maar moeten we eigenlijk wel zoveel als we denken?

Moeten remt plezier

Het nadeel van dingen die we moeten doen, of die we onszelf vertellen dat we moeten doen, is dat we onszelf in een situatie van straf en beloning zetten. Doe je het goed, en werk je alle dingen netjes af, dan verdien je een beloning. Doe je ze niet, dan krijg je straf (meestal in de vorm van jezelf er van langs geven). Maar dit is niet echt een fijne manier van leven. Voor mij verliezen de dingen die ik moet doen al snel zijn allure.

Als je nu denkt dat je deze middag een lekker kopje koffie met wat gebak erbij moet gaan eten, heb je daar dan zoveel zin in? Nee, ik ook niet echt. Maar als je er zin hebt in een kopje koffie je deze middag er eentje kan gaan drinken met misschien wel een lekker gebakje er bij, dan toch veel meer? Het gaat hierbij om een interne motivatie die eruit komt. En die kan je ook fijn benutten in andere situaties.

Bijvoorbeeld: Iedereen moet wel een keer stofzuigen. Ik ben er niet de grootste fan van, en al helemaal niet wanneer ik ga denken dat ik het toch echt moet gaan doen. Mijn motivatie zakt dan zowat door de grond. Maar als ik ga denken over dat ik die rommel toch wel echt beu ben en een opgeruimd huis rustiger en overzichtelijker vind, dan vliegt die stofzuiger direct de kamer door. Wat ik doe is precies hetzelfde, het is enkel hoe ik het benader dat verandert.

Je ik-wil-graag-lijstje

Het is een leuke oefening om te doen de volgende keer dat je een to-do lijstje hebt. Schrijf eerst de dingen op die je moet doen, bijvoorbeeld: “boodschappen doen”. En schrijf nu op een nieuw lijstje dezelfde dingen maar door te schrijven wat je daarmee wil bereiken. Een beetje een vertaling maken van de moet taal, naar de ik wil graag taal.

In dit voorbeeld wordt “Boodschappen doen” dan “Iets lekkers te eten halen”. (Je kan ook lekker cynisch gaan zeggen: Niet verhongeren, maar positieve bekrachtiging werkt toch net wat beter in mijn ervaring). Nu ga je met dat nieuwe lijstje op stap. Je zal merken dat je al snel een stuk vrolijker bent, en ook meer van het resultaat kunt genieten. Het gaat namelijk nu om je eigen verlangens vervullen, en niet over een abstract iets dat moet. We gaan dus herverbinden met het doel van onze acties.

Perspectief

Het gaat je meer energie geven ook. Plus, een erg leuke bijwerking is dat je gaat merken dat er dingen gaan zijn, waarvan je niet zo heel gemakkelijk het doel kan opschrijven. Of waarvan je gaat merken dat het doel niet zo belangrijk voor je is. Dit is dan ook een goede manier om je prioriteiten helder te krijgen, en je dag op basis daarvan in te delen. Wat zijn de dingen die je nu echt wilt doen die dag? Ook lange termijn doelen die misschien al snel voelen als dat je de volgende stap moet zetten om bezig te blijven en er te komen, gaan lichter voelen als je ze vertaald naar hun bijdrage aan  je doel of droom. Want net dat geeft de taken die je hebt betekenis en geeft jouw de zin en energie om ze te gaan doen.

Moet het zo wel?

Je gaat ook merken dat als je op stap bent met je nieuwe “Ik wil graag” lijstje, er vaak ook dingen anders op te lossen zijn. Bijvoorbeeld het stofzuigen kan door iemand anders gedaan worden: bijvoorbeeld je partner. (Niet gewoon afschuiven natuurlijk, maar iets aanbieden dat jij voor hen kan doen dat hij/zij misschien niet zo graag doet). Of je kan kijken of je het de moeite vindt om net even een poetsvrouw te laten komen voor een paar dingen. Of misschien vind je het gewoon fijner om te swifferen dan te stofzuigen? Er leiden meerdere wegen naar Rome, zeg maar.

Van klein tot groot

Ik garandeer je dat als je zo de dingen in je leven benadert, je een gelukkiger persoon gaat zijn. Begin met de kleine dingen en kijk dan langzaam eens naar de grotere dingen. Zijn er misschien betere alternatieven voor geld te verdienen dan je huidige job, of wil je nog wel echt elke week naar die bijeenkomst?

Langzaam zullen je prioriteiten en je doelen in je leven steeds duidelijker zichtbaar worden, zodat je je kan gaan focussen op de dingen die je echt vervullen en zin geven. En mocht je nu geïnteresseerd zijn om die prioriteiten en dromen/doelen verder te ontdekken, stuur me dan zeker een mailtje op Laurens@inpsiredbylaurens.com Dan gaan we op een natuurlijke manier jouw innerlijk kompas ontdekken dat jouw leidt naar de dingen die je echt van binnen uit inspireren en je je leven vol zin en plezier tegemoet laten gaan.

Conclusie:

We denken erg vaak uit een patroon van wat we allemaal moeten doen. Het geeft ons stress, maar vermindert ook het plezier dat we beleven bij het uitvoeren. Even omdenken kan hier een oplossing voor zijn, ga kijken wat je wil bereiken ipv wat je moet doen en je zal snel een stuk gemotiveerder zijn.

Laurens van den Broek - Rond

Over mij

Ik ben Laurens van den Broek, en van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geraakt in spirituele en persoonlijke ontwikkeling.

Nu begeleid ik mensen om de weg naar zichzelf te vinden. Daarbij combineer ik het spirituele en het praktische, en laat me steeds weer verbazen over hoe dat zo goed samen gaat.