Leg verbinding, door jezelf te zijn.

Soms heb je gewoon een saai gesprek, maar hoe maak je daar een boeiend gesprek met verbinding van. Hier vind je mijn tips.

Je kent de situatie vast wel, je staat ergens op een borrel en bent plots alleen. Je kijkt om je heen en naast je staat ook iemand wat voor zich uit te staren. Je glimlacht een keer, en start een gesprekje: “Leuk feestje he!” of “smaakt goed of niet?” Het zijn absolute klassiekers! En met goede reden, iedereen weet wel iets terug te zeggen daarop. Al is het maar een waarderend knikje. (Dat is dan vaak wanneer de bitterbal nog net te warm was om lekker door te slikken.) Contact is gelegd, maar waar ga je dan naartoe? Welke vragen stel je, of wat vertel je om echt een leuk gesprek te beginnen? Het lijkt soms een hele uitdaging, maar dat hoeft het niet meteen te zijn.

Standaard vraag = Standaard antwoord

Waar het soms een beetje mis kan gaan is dat we vervolgens erg oppervlakkige vragen gaan stellen. “Wat doe jij van werk?” is een erg gekende. Het is een prima vraag, maar de kans dat er een erg boeiend antwoord uitkomt is klein. (Sorry, denkbeeldige gesprekspartner op onze denkbeeldige borrel). Het kan natuurlijk altijd wel eens interessante antwoorden opleveren met iemand die zegt: “Nou, ik ben onderwater magiër”, of iets anders waar je nog nooit van gehoord hebt en tot de verbeelding spreekt of je gewoonweg erg interesseert. Maar vaak krijg je best wel een matig antwoord waar je eigenlijk dan wel een idee hebt van wat iemand doet, maar niet echt een stap verder bent in het opbouwen van een boeiend gesprek.

Hoe doe je dat dan wel? Het feit dat je een nogal droog antwoord krijgt, begint eigenlijk al bij je vraag. Laten we eerlijk zijn, de vraag “Wat doe jij van werk?” is al een beetje slaapverwekkend van zichzelf. Dit is omdat we hem al zo ontzettend vaak gehoord en beantwoord hebben dat we ons antwoord al wel zo’n beetje klaar hebben. Je gesprekspartner wordt niet geprikkeld, maar gaat op automatisme op je vraag antwoorden.

Zoek enthousiasme

Maar wat als je nu vraagt: Wat vind jij nu al zo al het boeiendste of leukste aan je job? Of “Wat is nu iets wat jij onlangs hebt gelezen dat je het meeste is bij gebleven? Dat zijn vragen die gaan over waar ze al enthousiast over zijn. Het is erg begrijpelijk dat mensen het misschien niet willen hebben over wat ze precies doen op hun werk. Maar over iets wat ze boeiend vinden, ook al is dat iets wat ze op het werk ook doen, daar raken ze gepassioneerd van en dan vertellen ze je waarschijnlijk met alle plezier meer. Je vraagt een beetje door en voor dat je het weet heb je een leuk gesprek. En omdat het gaat om iets wat hen zo aangaat, ga je ook allebei een fijner gevoel van verbinding overhouden aan het gesprek.

Net wat anders

Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand je voor is, en de geweldig standaard vraag al aan jou gesteld heeft. Dan is het leuk om een origineel antwoord te geven. De vraag “Hoe gaat het?” heeft vaak een heel simpel antwoord: Goed of oké. (Slecht is al een uitzondering). Je blijft hierbij erg oppervlakkig, en dat is ook meestal wel oké. Het wordt vaak als beleefd beschouwd om wat meer privé of bescheiden te zijn, maar dit zorgt ook voor isolement. Waarom niet een keertje 1 echt specifiek voorval vertellen. Bijvoorbeeld, ja goed! Net een erg lekkere verse salade op. Heerlijk. Nu heeft je gesprekspartner al gelijk een leuke opvolgingsvraag. Maar het kan ook origineel zijn in een algemene manier. Waarom niet een keertje antwoorde met vandaag krijgt een 7 op 10?

Praat over jouw passie

We blijven ook soms oppervlakkig omdat we misschien wel schrik hebben om onszelf te tonen. Misschien vindt de ander ons wel vreemd. Maar het is net het onderscheidende dat iemand echt boeiend maakt. Als jij een leuk verhaal op weet te hangen over hoe jij je schroefjes in je garage georganiseerd hebt en je dit met passie vertelt, kan ik je garanderen dat veel mensen geboeid blijven luisteren. Het gaat niet zo zeer over het onderwerp waar je over verteld maar meer over de emotie die anderen bij jou verhaal ervaren. Speel je het voorzichtig, dan gaan andere mensen weinig voelen. Dus vertel net zeker over je passies en dingen die jou aangaan, zonder je zorgen te maken over de ander. (Let wel op, het is natuurlijk ook wel zo fijn dat je even een korte intro doet om te pijlen of de andere nog langer wil luisteren naar je verhaal. Maar dat merk je vanzelf.  Hint: wanneer de oogjes zich sluiten, ben je te lang doorgegaan)

Uniek zijn

Naast het boeien van mensen met je passionele verhalen is er nog een andere redenen waarom je best wel excentriek mag opstellen. Vaak als we een praatje maken, gaan we niet de meest uitzonderlijke dingen opnoemen. We spelen het op veilig en gaan voor de onderwerpen waar je vast wel over kan praten. Maar echt verbinding treed pas op wanneer je net aan de praat geraakt over iets unieks waar weinig mensen mee bezig zijn. Hoe specifieker dat is, hoe meer het een band schept. Als jij nu bijvoorbeeld het helemaal geweldig vind om de paringsdans van de grijze duif te bekijken met een glas Pinot Noir en een notenmix, dan is dat volgens mij aardig specifiek. De kans dat daar iemand volledig op aanhaakt is klein. Maar het is ook slim opgezet, iemand kan ook fan zijn van wijn, noten, vogels kijken, of bijzondere paringsdansen. En je hebt zo een boeiend gesprek. En wie weet heb je wel iemand die precies hetzelfde helemaal geweldig vindt gevonden! Hoe had je dat anders ooit kunnen ontdekken?

Zelf heb ik dit als medium vaak genoeg mogen ervaren. Wanneer je in een semi-zakelijk omgeving vertelt dat je spiritueel medium bent, dan zou je denken dat daar misschien weinig reactie op komt. Maar net daarbij kwamen ze vaak 1 voor 1 naar me toe. (Ook niet allemaal natuurlijk, er waren er zeker die me omzeilden) Maar een verbazingwekkend grote groep kwam net met me praten omdat zij stiekem ook geïnteresseerd waren in spiritualiteit maar het niet openlijk durfde te zeggen. Ik die daar gewoon openlijk over sprak, gaf andere de moed om er ook over te vertellen. Daarmee zie je maar dat hoe spannend ook, als eerste over iets beginnen, erg grote voordelen kan hebben. (Je moet er enkel tegen kunnen dat je soms helemaal geen reactie krijgt, en dan weet je dat je daar daarmee niet moet zijn.)

Hoeft niet perfect

Zo zie je maar dat er erg veel kleine dingen zijn die je kan doen om gemakkelijk een betekenisvol en verbindend gesprek te starten. Ga het zeker ook zelf proberen. Oh, en voor ik het vergeet. De dingen waar je over begint moeten ook zeker niet altijd geweldig of puur positief zijn, maar vertel het gewoon zoals het is. Net jouw zwaktes of uitdagingen die je hebt, spreken anderen aan. Er is namelijk niets zo afstandelijks als de perfect succesvolle vrouw of man. We willen uiteindelijk steeds de menselijkheid van een ander kunnen herkennen.  Jij die vertelt over dingen die je wat minder afgaan, gaat daar zeker bij helpen om die menselijkheid bij jou te herkennen.

Conclusie:

Verbinding treedt op als we praten over dingen die ons persoonlijk aangaan. Vraag daarom naar wat mensen leuk vinden, wat hen boeit. Praat over wat je zelf interessant vind en durf specifiek te zijn. Want standaard vragen krijgen veel te vaak, standaard antwoorden.

Laurens van den Broek - Rond

Over mij

Ik ben Laurens van den Broek, en van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geraakt in spirituele en persoonlijke ontwikkeling.

Nu begeleid ik mensen om de weg naar zichzelf te vinden. Daarbij combineer ik het spirituele en het praktische, en laat me steeds weer verbazen over hoe dat zo goed samen gaat.