Hoe ontdek je waar je echt goed in bent?

Je kan wel een aantal dingen goed, maar wat zijn nu echt jou troeven en waar let je op bij het ontdekken hiervan. Wat echt uitmaakt in waar je goed in bent is misschien niet wat je denkt.

Waar ben jij sterk in? Een vraag die we allemaal al wel eens hebben moeten beantwoorden. En waar we allemaal al wel eens bij gedacht hebben: “Ja dat is een goede vraag ja!” Denk maar aan je sollicitatie gesprekken bijvoorbeeld! Daar weten we vaak wel iets te zeggen wat ook (oh zo toevallig) perfect overeen komt met de job waar je voor aan het solliciteren bent. Alsof je er niet minstens een half uur over hebt nagedacht die morgen voor de spiegel.

Toch voelt het vaak een beetje hol. Ben ik daar echt goed in, ben ik nu niet gewoon me groter aan het voordoen dan ik eigenlijk ben?  Maar dat hoeft het niet te zijn. De vraag kan ook gewoon heel oprecht beantwoord worden zonder dat het zo’n verkooppraatje wordt. Weten waar je goed in bent, komt dan voort uit je zelf ook echt waarderen en zal je zelfbeeld een fijn positieve zetje geven.

Talent vs vaardigheid

Hiervoor moeten we eerst de vraag wat verdiepen en opsplitsen. We krijgen dan 2 verschillende vragen: “Waar ben je van nature goed in, en heb je dus aanleg voor?” en “Wat is iets wat je goed kunt omdat je het veel geoefend hebt?” Deze twee vragen kunnen erg verschillende antwoorden geven. Maar hopelijk liggen ze al een beetje in lijn. Dan heb je namelijk al je tijd goed kunnen investeren om jezelf optimaal te ontwikkelen.

Waar we aanleg voor hebben noemen we ook wel iemand zijn talenten. Zonder moeite te doen lijkt hij of zij dat als vanzelf te kunnen. Vaardigheden aan de andere kant, hebben we met de tijd geleerd. Ik denk dat niemand echt goed was in hoofdrekenen voordat ze naar school gingen, toch? Het vermenigvuldigen van sommen is dus iets wat we hebben aangeleerd gekregen. Zo’n vaardigheid moet je trouwens ook een beetje onderhouden, dat merk je misschien zelf wel wanneer je nog eens een sommetje moet uitrekenen zonder je rekenmachine op je telefoon!

Talent is iets waar je mee geboren bent, iedereen heeft het, je moet het gewoon in de juist omstandigheden ontdekken. Misschien ben jij zelf ook wel ontzettend goed in 1 of andere bijzondere sport of activiteit. Maar wanneer je dit nog nooit gedaan hebt is je talent ontdekken wat lastig. Je merkt het het beste wanneer je zonder na te denken toch goede resultaten krijgt van de eerste keer. “Die snapt het!” krijg je dan als reactie, en dat klopt ook. Sommige dingen zijn voor sommige mensen gemakkelijker te snappen dan voor anderen en dat vertaalt zich in intuïtief de juiste dingen doen, en dat noemen we dan vaak talent.

De invloed van tijd en moeite

Maar hoe goed we precies ergens in worden is veel meer afhankelijk van hoeveel moeite we in de activiteit steken dan enkel talent. Angela Duckworth zegt het mooi in haar boek GRIT: “Effort counts twice.” Haar vergelijking voor succes is dit: Talent x Effort = Skill; Skill x Effort = Result. Het maakt dus veel meer uit hoeveel inzet je toont voor een bepaalde activiteit dan hoeveel talent je hebt.

De vraag waar je nu echt goed in bent verandert daardoor. Het belangrijkste om te weten is dus wat je blijft boeien, en waar je je tijd aan kan blijven spenderen. Met sommige activiteiten heb je dat gewoon, toch? Je blijft daar toch gewoon mee aan de slag. Bij deze activiteiten zijn we vaak intrinsiek gemotiveerd. We doen ze voor het plezier van ze te doen. Niet zozeer voor wat we er voor terug krijgen. Vaak zien we die dingen ook als een soort hobby. Misschien ben je er nu nog niet goed in, maar als je gepassioneerd bent door iets, dan groei je er in, en langzaam maar zeker ga je daar steeds beter en beter in worden.

Ik zie hetgeen waar je gepassioneerd door bent dus vast en zeker als iets waar je goed in bent, ook al heb je het nog niet volledig onder de knie. Dit wordt trouwens ook gebruikt in werving en selectie onder het motto: “Hire the smile, Teach the skills”. De mindset en passie van mensen is niet te trainen, vaardigheden wel. Die passie bepaalt dus waar je goed in wordt, of al bent.

Juiste investering

Natuurlijk is het ook zo dat wanneer je echt geen talent voor iets hebt je er misschien wel eindeloos moeite in kan steken, maar je nooit echt goed wordt. Het loont dus wel om je moeite en tijd te investeren in iets dat je ook wat opbrengt. Dus wat kan jij als vanzelf? Wat kost je geen moeite en geeft je energie?

Kerntalentenanalyse, een soort persoonlijkheidsprofiel, brengt het mooi. Zij spreken van kleine en grote talenten. Een klein talent (hun naam voor iets wat je eigenlijk niet goed kunt) kan je misschien wel uitvoeren maar kost je uiteindelijk erg veel energie. Je grote talenten (de dingen die je als vanzelf kan) kan je de hele dag door gebruiken en je krijgt er vooral energie van. Dus let goed op waar je energie van krijgt, dat is namelijk een heel grote indicator van wat je talenten zijn. De mens wil van nature uit doen waar het goed in is en zijn talenten zo goed mogelijk inzetten. Houdt wel rekening met het feit dat je bij veel dingen meerdere vaardigheden en talenten aanspreekt. Waar je dan erg goed in bent kan bijvoorbeeld maar een klein stukje van de activiteit zijn. Je vindt dan dat stukje vast ook in andere activiteiten terug die je ook leuk vindt.

Vraag het

Als laatste kan je het ook gewoon een keertje vragen aan de mensen rond je! Soms zitten we zelf zo te zoeken dat we ons blindstaren. Omdat we altijd ons eigen kunnen ervaren vinden we vaak dingen die we goed kunnen heel vanzelfsprekend. Door het te vragen aan je vrienden zullen er snel dingen boven komen waarvan zij zeer duidelijk vinden dat je dat zeer goed kan. Vind je die activiteit dan ook nog leuk en  geeft het je energie? Dan kan je er zeker van zijn dat je een echt talent van je hebt gevonden! Dus waar ben je nu echt goed in? Kijk niet enkel naar wat je nu kan, maar kijk ook naar wat je in je hebt zitten dat bijzonder goed kan worden!

Conclusie:

Waar we goed in zijn, kunnen we opsplitsen in wat we als vanzelf goed kunnen, onze talenten, en wat we geleerd hebben om goed te doen, onze vaardigheden. Talenten ontwikel je gemakkelijker, maar op termijn is waar je goed in bent, waar je talent voor hebt, maar nog belangerijker waar je in wilt blijven groeien. Die passie maakt uiteindelijk het meeste uit voor waar je echt goed in bent.

Laurens van den Broek - Rond

Over mij

Ik ben Laurens van den Broek, en van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geraakt in spirituele en persoonlijke ontwikkeling.

Nu begeleid ik mensen om de weg naar zichzelf te vinden. Daarbij combineer ik het spirituele en het praktische, en laat me steeds weer verbazen over hoe dat zo goed samen gaat.